maanantai 24. syyskuuta 2012

Barbin tukka ja unettava maito

 

Hiuspuuteri


Kampaaja suositteli hiuspuuteria ja jotenkin kiinnostuin sen verran, että ostin purkin. Yleensä vältän muuta kuin luontaiskosmetiikkaa, tosin juuri hiusmuotoilutuotteiden kanssa lipsun tavallisiin. Normaalin kampaamosarjan hiuslakka on edelleen käytössä. Luontaismuotoiluun siirtyminen on kyllä lähitulevaisuuden suunnitelmissa.

Miten hiuspuuterin kanssa kävi? Aluksi tuntui, että se kohotti hiuksia ja toi niihin rakennetta. Tunne ei kuitenkaan kestänyt kauan, vaan kampaus läsähti melko nopeasti. Hiukset ja päänahka tuntuivat epämiellyttävän muovisilta. Parin, kolmen päivän kokeilun jälkeen tuntui, että hiuksiin oli tullut tahmainen kerros, joka ei lähtenyt pesussa pois. Hiukset kiilsivät kuin barbin tukka ja rasvoittuivat tavallista nopeammin. Sikäli mielenkiintoista, että kampaaja sanoi puuterin toimivan myös kuivashampoon tavoin. Nätti kierre valmis.

Muovisuuden tunne ei tietenkään ollut mikään ihme. Sen siitä saa, kun tunkee päähänsä kemianteollisuuden tuotteita puuterina. Taidan jättää väliin.

Unimaito


Minulla on tuttuja, joilla on maitotila. Saan heiltä välillä tuoretta, käsittelemätöntä maitoa suoraan lehmästä. Tällainen maito on loistavaa! Suomessahan maito on pilattu kaikilla pastöreinneillä, homogenoinneilla ja rasvan poistamisilla. Käsittely tappaa maidosta hyvät bakteerit, jotka ovat suolistolle hyödyksi. Siitä johtuu myös laktoosi-intoleranssi. Käsittelemättömässä maidossa on itsessään bakteerit, jotka saavat aikaan sen, että maito kulkee ongelmitta elimistön läpi.

Rasvan poistamisessa ei myöskään ole järkeä, sillä siinä on suurin osa maidon ravinteista. Niin sanotut kovat rasvat, joita on maidossakin, ovat huonomaineisia. Ne eivät kuitenkaan kaikki ole epäterveellisiä, huonoimpia ovat teollisissa prosesseissa muuttuneet rasvat. Lisäksi, mitä enemmän luonnontuotetta käsitellään, sitä epäterveellisemmäksi se yleensä muuttuu. Sanotaan, että rasvaton maito on kaikkein epäterveellisintä maitoa, joka aiheuttaa mm. nuorille iho-ongelmia ja sydänongelmia varttuneemmille. Kuluttajat ovatkin heränneet maidon käsittelyn ongelmiin. Kysyntä on saanut aikaan sen, että kauppoihin on ilmestynyt vähemmän käsiteltyä "vanhan ajan maitoa".

Eräänä iltana käväistessäni tuttujeni maitotilalla sain taas mukaani pullon maitoa. "Se on sit sellaista unimaitoa." Jaa mitä? Sain kuulla, että illalla tai yöllä lypsetty maito unettaa, koska siinä on melatoniinia. Miten sööttiä! Lehmä nukuttaa vasikan maidollaan. Hyvä muuten, että sanoivat asiasta, olisin muuten ottanut huikan lähtiessäni ja alkanut kenties nuokkua ratissa.

Unimaito sai minut ajattelemaan sitä, miten paljon luonnontuotteilla on erilaisia vaikutuksia, jotka voivat olla hyödyksi. Ja miten totaalisesti monet niistä ovat unohtuneet. Olisikohan aika muistaa?

Olen testannut unimaitoa kolmena iltana. Pakko myöntää, etten ole kovin selvästi havainnut vaikutusta. Iltaisin on väsyttänyt joka tapauksessa. Ehkä pientä raukeutta ja rauhoittumista on ollut huomattavissa. Kuulemma on yksilöllistä, miten paljon yömaito unettaa. Muistan nähneeni kaupassa yöllä lypsettyä maitoa, tosin se luultavasti oli käsiteltyä versiota.


Pari maitobloggausta:
http://www.uusimusta.fi/etusivu/2011/3/23/maitojunalla-sotaan.html
http://www.uusimusta.fi/voita-ja-apiloita/2012/7/22/rasva-on-hyvaa.html

3 kommenttia:

  1. "Minulla on tuttuja, joilla on maitotila. Saan heiltä välillä tuoretta, käsittelemätöntä maitoa suoraan lehmästä. Tällainen maito on loistavaa! Suomessahan maito on pilattu kaikilla pastöreinneillä, homogenoinneilla ja rasvan poistamisilla."

    ...varovainen näiden kanssa. Tutun molemmat lapset saivat sen EHEC-bakteerin Turusta Kuralan kylämäeltä tänä kesänä... Tosin epäilen että tässä oli mokattu hygienian kanssa tms.

    VastaaPoista
  2. Kyllä tämä hygienia on varmasti hyvä huomioida. Olen siinä uskossa, että asiallisesti käsitelty raakamaito on turvallista. Luin muistaakseni jostain, että käsittelemättömän maidon kysyntä olisi sen verran suuri, että pohditaan tapoja tuoda sitä kuluttajille enemmän, turvallisuuden silti säilyessä. Nykyinen käsittelytapahan lienee tuotannon ja jakamisen kannalta helpoin, ja homma pitäisi ajatella uudestaan.

    Esim. Ranskassa koko kansa syö raakamaidosta tehtyä juustoa jatkuvasti ja paljon. En tiedä, sairastuuko siellä kukaan koskaan.

    VastaaPoista
  3. Kokeilen tuleeko kommentti läpi.

    T:Tiina

    VastaaPoista